Hortus Botanicus Amsterdam
Inleiding
Tijdens mijn studie biologie aan de Universiteit van Amsterdam kwam ik incidenteel in de tuin van de Hortus Botanicus. Het was toen een zuiver wetenschappelijke tuin, waar weinig bezoekers kwamen. Enkele keren dwaalde ik in die jaren van mijn studie door de tuin en de kassen. De Hortus Botanicus bestaat al sinds 1634.
De universiteit laat de Hortus los
Toen de universiteit in de tachtiger jaren de Hortus Botanicus wilde afstoten, werd een vriendenvereinging opgericht, waarvan ik lid werd. Ik gaf mij op voor de redactie van de Hortuskrant. Voor mij als bioloog was het gemakkelijk om een verhaal te schrijven over een plant uit de tuin. Vanaf 1987 kwam ik regelmatiger in de tuin, omdat ik elk kwartaal een plant besprak in de rubriek "De plant van Fred". Alle verhalen, die ik voor de krant en later het magazine schreef staan nu op deze website.
Vanaf 2013 ben ik vrijwilliger van de Hortus voor de verzorging van de tropische vlinders. Daardoor kom ik wekelijks in die tuin.
De huidige tuin
De Hortus Botanicus is nu een dynamische tuin, waar veel bezoekers komen en die ook meer op de maatschappij gericht is. Hij speelt ook een belangrijke rol in de educatie van scholen en het informeren van bezoekers, buurt en samenleving
De plalttegrond
Hieronder vindt u de plattegrond van de Hortus Botanicus Amsterdam, zoald die er in 2025 uitziet. In juni 2025 zal de vernieuwde Klimatenkas (het grijze deel op de plattegrond), voor het publiek geopend worden..
De betekenis van de nummers:
1. 17de eeuwse tuin (Snippendaal tuin)
2. Vlinder- en educatieve kas
3. Kaslokaal
4. Systematische tuin (Het Halfrond)
5. Arboretum
6. Palmenkas