De Flamboyant (Delonix regia)

Dit artikel verscheen in de Plantage Hortus van september 1999

door Fred Triep

In dit Madagaskarnummer van de Plantage Hortus wil ik aandacht schenken aan een plant, die van dat eiland afkomstig is, de flamboyant (Delonix regia). Deze boom is een vertegenwoordiger uit de familie Caesalpinaceae, een familie van tropische en subtropische heesters en bomen, die door sommige biologen ook wel tot de familie Fabaceae (Vlinderbloemigen) wordt gerekend.

Alle 180 geslachten (met ongeveer 3000 soorten) uit de Caesalpinaceae zijn gekenmerkt door geveerde of dubbelgeveerde bladeren en onregelmatige bloemen, waarbij de kroon op een vlinder lijkt. De kroon bestaat uit een rechtopstaand achterste blad (de vlag), 2 zijdelingse bladeren (de zwaarden) en 2 onderste kroonbladeren, die met elkaar vergroeid zijn tot de kiel.

De flamboyant is in bloei erg opvallend, de boom is dan één zee van grote rode bloemen. De fel gekleurde bloemen verschijnen in het voorjaar aan een kale boom. Na de bloei worden de bladeren gevormd. Door zijn mooie bloemen heeft deze boom een grote sierwaarde en dat is ook de reden, dat hij over andere tropische en subtropische streken verspreid is. Hij wordt ook aangeplant, omdat hij nij aanwezigheid van bladeren behoorlijk wat schaduw geeft. Met name in het Caribisch gebied kan men deze boom op vele plekken aantreffen. De bloemen worden bestoven door vogels, waaronder kolibri's.

Klik op de thumbnails voor gedetailleerde foto's (137 Kb, respectievelijk 145 Kb)

Links: Een bloeiende flamboyant in een Nepalees dorp in de Terai
Rechts: Detail van enkele takken met bloemen


(foto's : Fred Triep)

De flamboyant is niet de enige tropische boom, die felle rode bloemen draagt. In het septembernummer 1996 van de Plantage Hortus besprak ik de Australische vuurboom (flame tree), die vanwege zijn mooie rode bloemen over de wereld verspreid is. Deze boom is echter geen directe verwant van de flamboyant, hij behoort tot de familie Sterculiaceae.

Op afstand is de flamboyant heel herkenbaar, want het bladerdek van de boom heeft de vorm van een paraplu. Hij kan een hoogte van tien tot vijftien meter bereiken.

Er zijn ook andere bomen uit de familie Caesalpinaceae die vanwege hun sierwaarde geplant worden in de tropen, zoals de "Barbados pride", Caesalpinia pulcherrina, die grote gele tot rode bloemen draagt. Verschillende soorten uit deze familie produceren kleurstoffen en timmerhout. Daarnaast worden in India de peulen van de tamarinde (Tamarindus indica) als vers fruit gegeten.

De flamboyant kunt u in de Hortus aantreffen in het woestijncompartiment van de Drie-klimatenkas, en dan in het Madagascardeel.

Literatuur

V.H. Heywood
Bloeiende planten van de wereld
Elsevier, 1979

W. Lötschert and Gerhard Beese
Tropical Plants
Collins, 1992


Deze pagina is het laatst aangevuld op vrijdag 12 september 2003.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar (return to): Terug naar: