De Australische vuurboom (flame tree)

Dit artikel verscheen in de Plantage Hortus van september 1996

door Fred Triep

De Australische vuurboom (flame tree) is een van de vertegenwoordigers uit het geslacht Brachychiton. Dit geslacht werd vroeger tot de plantenfamilie Sterculiaceae gerekend. De Sterculiaceae zijn tegenwoordig met de Malvaceae, Bombacaceae en Tiliaceae samengevoegd tot een grote familie: de Malvaceae. De ďoudeĒ familie Sterculiaceae (nu de onderfamilie Sterculioideae) is een groep bomen en heesters, die voornamelijk in de tropen voorkomen. Deze onderfamilie bestaat uit ongeveer zevenhonderd soorten, die samen zo'n zestig geslachten vormen. Tot deze onderfamilie behoren bomen en struiken (ook klimplanten) met verspreide bladeren en steunbladeren. De bloemen bestaan uit vijf kroonbladeren en 3 tot 5 kelkbladeren.

De soortnaam van de vuurboom is Brachychiton acerifolius. Het geslacht Brachychiton bevat naast de vuurboom nog 10 andere soorten. Alle elf soorten zijn afkomstig uit AustraliŽ. De naam Brachychiton betekent "korte rok/tuniek". Het geslacht heeft deze naam gekregen vanwege de korte klokvormige bloemen. De vuurboom groeit van nature in de kuststrook langs de Oostkust van AustraliŽ, in de staten Queensland en New South Wales. 

Klik op de thumbnail als je de grote foto (226 Kb ) wilt zien

Rechts:
Een bloeiende flame tree (Brachychiton acerifolius)

Foto : Wontolla

De vuurboom en zijn verwanten zijn in andere tropische tot subtropische streken aangeplant vanwege hun sierwaarde. Zo kan men in Florida vaak de "kurrajong" (B. populneus) aantreffen, die in zijn nieuwe vaderland goed gedijt. De bloemen bij de vuurboom zijn 15 mm lang en vuurrood. Ze verschijnen in de vroege zomer, nadat de donkergroen glanzende en gelobde bladeren zijn afgevallen.

Klik op de thumbnail als je de grote foto's (respectievelijk 168 Kb, 224 Kb en 86 Kb ) wilt zien

Links: Deze flame tree (Brachychiton discolor) staat in de Palmenkas van de Hortus
Rechts:
De bladerkroon van deze Brachhychiton soort
Helemaal rechts: Detail van de bladeren van de Brachychiton discolor

Foto's : Fred Triep

Overigens is de vuurboom niet de enige tropische boom met vuurrode bloemen.Ook de flamboyant (Delonix regia), afkomstig uit Madagascar, draagt vuurrode bloemen en wordt daarom ook vaak betiteld als "flame tree".

Een aantal soorten uit het geslacht bezit verdikte stammen en daarom noemt men deze groep ook wel de "bottle-trees". Tot deze groep behoort ook de vuurboom. Een van de andere "bottle trees" is B. rupestris. Deze soort blijft klein en kan als kamerplant gehouden worden.

Hieronder wordt van een aantal soorten uit dit geslacht foto's weergegeven.

Brachychiton acerifolius

Brachychiton discolor
lacebark kurrajong

Brachychiton populneus
kurrajong

Brachychiton rupestris
Queensland bottle tree

   
   
Foto's bloemen Brachychiton discolor: Engelien van den Dool
Foto's rest: Fred Triep

Een groot exemplaar van de vuurboom staat in de Hortus in de palmenkas, vanuit de ingang van de kas gezien in het rechterdeel, midden in de kas (tegen de achterkant van de kas). Naast deze soort staan er in de Hortus ook exemplaren van B. populneus en B. bidwilii.

Verzorging

Heeft u vragen over de verzorging van deze plant? Die kunt u stellen op mijn forum over de verzorging van planten. Misschien weet iemand het antwoord of staat er reeds een antwoord voor u.


Deze pagina is het laatst aangevuld op zondag 29 maart 2009.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: