De trompetboom en de trompetbloem

Dit artikel verscheen in de Plantage Hortus van augustus 1987

door Fred Triep

In augustus en september kunnen we in de Hortus 2 planten met fraaie trossen trompetvormige bloemen zien bloeien. Deze planten zijn de trompetboom (Catalpa bignoniodes) en de trompetbloem (Campsis radicans). Ze behoren tot een familie van voornamelijk tropische bomen en struiken, de trompetbloemfamilie of Bignoniaceae. Zij zijn afkomstig uit het Zuidoosten van de Verenigde Staten.

De trompetboom staat in de Hortus aan de zuidkant van het halfrond. Buiten de bloeitijd valt hij op door door zijn lichtgroene hartvormige bladeren, die in het voorjaar ook nog behaard zijn. In de zomer verschijnen de trossen met witte trompetvormige bloemen, die paarsgevlekt zijn.

Klik op de thumbnails als je de grote foto's (219, respectievelijk 152 Kb) wilt zien

Links: De trompetboom (Catalpa bignoniodes) in de Hortus 
Rechts:
Detailopname van de trompetboom in de Hortus met vruchten

(foto's : Fred Triep)

De trompetboom vormt zeer duurzaam hout. Palen uit het hout van deze boom kunnen jarenlang in de vochtige grond zitten zonder enig verschijnsel van rot. Daarom wordt trompetbomenhout onder andere gebruikt als heggepaal. Deze boom is verder winterhard, maar hij verdraagt harde wind slecht. Gelukkig heeft hij daar in de Hortus niet veel last van, omdat hij vrij beschut staat.

De trompetbloem is een klimplant met verhoutende stengels. Hij kan langs de stenen omhoog kruipen, doordat hij hechtwortels bezit. Hij groeit in de Hortus tegen het Hugo de Vrieslaboratorium achter het laboratoriumkastje nr 1. 

Klik op de thumbnails als je de grote foto's (68, respectievelijk 50 Kb) wilt zien

Links: Bloemen en bladeren van de oranjebloeiende trompetbloem in mijn eigen tuin
Rechts: Bloemen van de roodbloeiende trompetbloem in de Hortus

(foto's : Fred Triep)

De trompetvormige bloemen van deze klimplant zijn geel of rood van kleur. U heeft genoeg mogelijkheden om de mooie bloemen van beide planten eens te bekijken, want ze kunnen tot in oktober bloeien.

Verzorging

Heeft u vragen over de verzorging van deze plant? Die kunt u stellen op mijn forum over de verzorging van planten. Misschien weet iemand het antwoord of staat er reeds een antwoord voor u.


Deze pagina is het laatst gewijzigd op donderdag 23 oktober 2003.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: