De Metasequoia

Dit artikel verscheen in de Plantage Hortus van september 1991

door Fred Triep

De Metasequoia glyptostroboides is de enige levende soort van het geslacht Metasequoia. Deze boom behoort tot de familie Taxodiaceae, dat is een van de families van kegeldragende bomen die tot de Naaktzadigen worden gerekend. Tot deze familie behoren ook andere merkwaardigè bomen, zoals de soorten van het geslacht Sequoia (de redwoods uit California en Oregon), die van Sequoiadendron (met de reuzensequoia of mammoetboom) en die van Taxodium (de moerascypres). De soorten uit familie Taxodiaceae zijn eenhuizig. Dit betekent, dat de mannelijke en de vrouwelijke voortplantingsorganen op verschillende bomen zitten. Verder hebben hun stuifmeelkorrels in tegenstelling met die van de den en de spar geen vleugels met luchtblazen.

Klik op de thumbnails als je de grote foto's (89, resp 83 Kb) wilt zien

Links: De Metasequoia glyptostroboides in de botanische tuin van Rostock
Rechts:
Detail van enkele takken met naalden van de Metasequoia glyptostroboides

(foto's : Fred Triep)

De bomen uit het geslacht Metasequoia waren eerst alleen bekend als fossielen. Aanvankelijk werden deze 60 miljoen jaar oude fossielen gerekend tot het geslacht Sequoia. In 1941 gaf een Japanse onderzoeker een van de fossielen de naam Metasequoia, omdat hij afweek van de andere. In de tweede wereldoorlog vond een Chineze houtvester bij toeval in een afgelegen streek in Zuid China 3 bomen, die hun blad bleken te verliezen. Uiteindelijk bleek in 1944, dat deze boom nog niet beschreven was. In 1945 werd er een expeditie georganiseerd naar deze streek en toen bleken er nog veel meer bomen van deze soort te zijn. In 1948 was men er inmiddels van overtuigd geraakt, dat de gevonden bomen behoorden tot het al eerder beschreven geslacht Metasequoia, waarvan tot dan toe alleen fossielen bekend waren.

De eerste zaden van deze boom kwamen in 1947 in Boston en vandaar werden de zaden over de hele wereld verspreid. Ook door stekken werd de boom verder verspreid. In het begin groeit de Metasequoia hard, zodat hij binnen enkele jaren een boom van 20 meter hoogte kan vormen. Hij kan zelfs 35 meter hoog worden. In tegenstelling met de meeste andere bomen uit de Taxodiaceae (en de andere Naaldbomen) verliest de Metasequoia in de herfst zijn bladeren. Voordat ze afvallen kleuren ze eerst mooi rood.

In onze hortus staat ook al een behoorlijk exemplaar van deze "fossiele" boom. Hij is gegroeid uit een zaadje, dat in 1947 in de hortus uitgezaaid is. Inmiddels is de boom zeker 10 meter hoog. U kunt hem achter in de tuin vinden, links van de Palmenkas.


Deze pagina is het laatst aangevuld op zondag 3 oktober 2004.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar (Return to): Terug naar: