De Magnolia

Dit artikel verscheen in de Hortuskrant van maart 2006

door Fred Triep  

In het thema “lente”, het jaargetijde waarin de natuur weer tot leven komt en liefde een belangrijk element is, wil ik de Magnolia bespreken. Met de bloemen van deze boom wordt een sterke, trouwe liefde uitgedrukt. Magnolia’s bloeien in het voorjaar met grote bloemen.

Magnolia’s zijn bomen of struiken, die volgens sommige biologen tot één geslacht behoren van ongeveer 120 soorten. Het geslacht Magnolia wordt door andere biologen in 11 geslachten verdeeld, waaronder Magnolia (met 80 soorten), Talauma (met 50 soorten) en Michelia (met 40 soorten). Wat de beste indeling is, wordt misschien in de toekomst duidelijk als er meer gegevens zijn van fossielen en DNA onderzoek.

Het geslacht Magnolia en Liriodendron (tulpenboom) vormen samen de familie Magnoliaceae. De Magnoliaceae worden beschouwd als een primitieve familie, die qua eigenschappen tussen de Eenzaadlobbigen (tegenwoordig Monocots genoemd) en de Eudicots (de meer ontwikkelde Tweezaadlobbigen) zitten. Over de termen Monocots en Eudicots kunt u meer lezen in de nieuwe uitgave van de Heukels flora, een uitgave die nu ook de nieuwe indeling van planten beschrijft gebaseerd op onderzoek aan het DNA. De familie Magnoliaceae komt overeen met de Monocots wat betreft de stuifmeelkorrels: deze hebben slechts één kiemingsopening, terwijl de geavanceerdere Eudicots er twee hebben. Maar met de Eudicots hebben de Magnoliaceae de aanwezigheid van twee zaadlobben gemeen.

De Magnoliaceae komen voor in twee gescheiden gebieden, het ene gebied ligt in Noord- en Zuid Amerika rondom het Caribische gebied (ongeveer twintig procent van de soorten), het andere in zuidoost Azië rondom Maleisië (met tachtig procent van de soorten). 

Klik op de thumbnail als je de grote foto (202 Kb ) wilt zien

Links: Magnoliaboom (waarschijnlijk Magnolia x soulangeana Soul.-Bod., een hybride van M. denudata en M. liliflora), gefotografeerd in Noord- Frankrijk

Foto : Fred Triep

 

De bloemen van de Magnolia’s zijn tamelijk groot. Ze hebben een uitgerekte bloembodem, waarop de verschillende bloemdelen spiraalsgewijs zijn ingeplant. Er zijn 3 kelkbladeren en 6 tot veel kroonbladeren, maar het onderscheid tussen deze twee type bladeren is niet zo groot als bij de meer ontwikkelde tweezaadlobbigen. Er zijn veel meeldraden en ook veel vruchtbeginsels aanwezig.  

Klik op de thumbnails als je de grote foto's (respectievelijk 133 Kb en 103 Kb ) wilt zien.

Links: Een aantal bloemen bij elkaar van de Magnolia boom hierboven
Rechts: Een afzonderlijke bloem van de Magnolia boom hierboven


Foto's : Fred Triep

De gewone bladeren zijn enkelvoudig en deze staan verspreid om de stengels. Aan de voet van de bladeren zitten steunblaadjes, die eerst de bladknop omgeven, maar later afvallen. Na het afvallen blijft een cirkelvormig lidteken over.

Het geslacht Magnolia is waarschijnlijk behoorlijk oud. De fossiele Magnolia acuminata zou ongeveer 20 miljoen geleden hebben gebloeid. In 98 miljoen jaar oude lagen in Noord- Amerika zijn de fossielen van de Archaenanthus gevonden, een plant die mogelijk tot de familie Magnoliaceae gerekend kan worden.

De evolutionaire ontwikkeling van de Magnolia’s begon voordat de bijen zich ontwikkelden. De bouw van de bloem maakte de bestuiving door kevers mogelijk.

Het hout van de Noord-Amerikanen Tulpenboom (Liriodendron tulipifera) wordt gebruikt om er meubels van te maken. Daarnaast wordt het hout van Magnolia hypoleuca en Michelia champaca plaatselijk gebruikt. Maar de verschillende Magnolia soorten hebben voornamelijk een grote sierwaarde. Daardoor is deze boom over de hele wereld verspreid geraakt. De Magnolia is de officiële staatsbloem van de staten Mississippi en Louisiana. Na de grote wervelstorm Katrina in de nazomer van 2005 is de Magnolia ook een symbool geworden voor de steun aan deze staten.

In de Hortus kunt u een Magnoliaboom, Magnolia grandifera, zien bij de ingang van de Hortuswinkel.

Verzorging

Een interessante website over de verzorging, het opgroeien en vermeerderen van Magnolia bomen is de website "How to Grow Your Own Magnolia Tree".

Literatuur

Flowering Plant Families, UH Botany, Magnoliaceae
http://www.botany.hawaii.edu/faculty/carr/magnoli.htm

Vernon H. Heywood
Bloeiende planten van de wereld
Elsevier,

Magnolia
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnolia

Ruud van der Meijden
Heukels flora van Nederland
Wolters- Noordhoff, 23 e druk, 2005
ISBN 90 01 58344 X  

Stevens, P.F. (2001 en later).
Angiosperm Phylogeny Website,
Versie 6, Mei 2005
http://www.mobot.org/MOBOT/Research/APweb/welcome.html

How to Grow Your Own Magnolia Tree
https://happydiyhome.com/magnolia-tree/


 
Deze pagina is het laatst aangevuld op woensdag 20 januari 2021.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar (return to): Terug naar: