De Kentiapalm

Dit artikel verscheen in de Plantage Hortus van september 1995

door Fred Triep

De Kentiapalm is een plant, die van oorsprong alleen voorkwam op de Lord-Howe- eilanden in de Stille Oceaan ten oosten van Australie. Een plant, die alleen in een bepaald gebied (een eiland) voorkomt, noemen we een endeem. Heel veel ge´soleerde eilanden hebben endemische planten.

De Kentiapalm (Howea fosteriana) is door zijn sierwaarde over de hele wereld verspreid en wordt daardoor nu op meerdere plaatsen in de subtropen aangetroffen. Hij wordt ook als kamerplant verkocht. Als kamerplant is hij betrekkelijk gemakkelijk te houden, omdat hij op schaduwrijke plekken groeit en geen echte rustperiode kent. Het kunnen echter bomen van acht tot tien meter worden, daar moet u wel rekening mee houden!

Klik op de thumbnails, als je de grote foto's (respectievelijk 184 Kb en 158 Kb ) wilt zien

Links: Deze jonge kentia palm staat in de Palmenkas van de Hortus
Rechts:
Een blad van de kentia palm

Foto's : Fred Triep

Evenals andere palmbomen (Arecaceae) heeft de Kentiapalm een kale stam met bovenin blauwgroene bladeren van twee tot drie meter lang. De verwante soort H. belmoreana groeit in de natuurlijke omstandigheden in de buurt van de Kentiapalm. Deze palm heeft echter een dikkere stam en onderscheidt zich ook door een verdikking aan de basis van de stam. Daarnaast heeft H. fosteriana een vertakte bloeiwijze, terwijl die van H. belmoreana onvertakt is.

Onderstaande foto's laten grote exemplaren van de twee soorten Howea zien, die gefotografeerd zijn in de Hortus van Leiden.

Klik op de thumbnails, als je de grote foto's (respectievelijk 150 Kb, 148 Kb, 153 Kb en 168 Kb) wilt zien

Linksboven en linksonder: Howea fosteriana (overzicht en detail van de bladerkroon) in de wintertuin van de Hortus Botanicus in Leiden


Rechtsboven en rechtsonder: Howea belmoreana (overzicht en detail van de bladerkroon) in de wintertuin van de Hortus Botanicus in Leiden


Foto's : Fred Triep

In de Hortus (in de Plantage) kunt u Howea fosteriana vinden in het tropische gedeelte van de Drie- Klimatenkas.

Verzorging

Heeft u vragen over de verzorging van deze plant? Die kunt u stellen op mijn forum over de verzorging van planten. Misschien weet iemand het antwoord of staat er reeds een antwoord voor u.


Deze pagina is het laatst aangevuld op zondag 18 september 2005.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: