Hoya's (wasbloemen)

Dit artikel verscheen in de Plantage Hortus van juni 1988

door Fred Triep

Wasbloemen zijn planten uit het geslacht Hoya. Tot het geslacht Hoya behoren 80 soorten klimplanten, die voorkomen in de regenwouden van Zuidoost Azie (vanaf Zuid China tot in Australie).

Hoya's behoren tot een familie van planten die gekenmerkt zijn door de aanwezigheid van peulvormige vruchten, waarin zaden zitten met een zijdeachtig pluis eraan. Vandaar de naam zijdeplantfamilie (Asclepiadaceae). Vele soorten uit deze familie (waartoe onder andere de aasbloemen en het chinese lantaarnplantje behoren) bezitten merkwaardig gevormde bloemen. De bloemen bij de Hoya's zijn niet byzonder gebouwd, maar wel heel erg mooi. Bij de grote wasbloem (Hoya carnosa) en de kleine wasbloem (Hoya bella) verschijnen de bloemen in schermen, die vanaf de stengels naar beneden hangen.

Klik op de thumbnail als je de grote foto's (respectievelijk 98 Kb, 54 Kb en  63 Kb) wilt zien

Helemaal links: Een Hoya carnosa plant
Links: Een stengel van een Hoya carnosa met twee bloeischermen
Rechts:
Een bloeischerm van een Hoya carnosa

(foto's : Fred Triep)

Een tiental soorten uit het geslacht Hoya, waaronder de grote en de kleine wasbloem, bezitten dikke leerachtige bladeren. Hierdoor zijn deze planten aangepast aan kortdurende droogteperioden in het regenwoud. De vlezige bladeren staan in paren rondom de stengels.

Klik op de thumbnail als je de grote foto (100 Kb) wilt zien

Links: Een Hoya bella plant

(foto : Fred Triep)

De grote en kleine wasbloemen worden veel voor de sier gekweekt. Ze zijn met enige moeite in de huiskamer te kweken en in bloei te krijgen, als ze maar onder warme en vochtige omstandigheden gehouden worden. In de Hortus vinden we wasbloemen in de Varenkas en de Palmenkas. In de bloeiperiode (van mei tot september) zijn ze gemakkelijk te herkennen aan de stengels met schermen witte bloemen, die vanaf hangpotten hoog in de kassen naar beneden hangen.

Verzorging

Heeft u vragen over de verzorging van deze plant? Die kunt u stellen op mijn forum over de verzorging van planten. Misschien weet iemand het antwoord of staat er reeds een antwoord voor u.


Deze pagina is het laatst aangevuld op vrijdag 17 september 2004.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: