De Gatenplant

Dit artikel verscheen in de Plantage Hortus van juni 1996

door Fred Triep

De gatenplant (Monstera deliciosa) is een klimplant uit het tropisch regenwoud van Midden- en Zuid- Amerika. Door sommige biologen wordt hij ook wel tot het geslacht Philodendron gerekend. Het geslacht Monstera behoort met nog een honderdtal andere geslachten tot de Aronskelkfamilie (Araceae). Deze familie heeft zijn grootste verspreiding rondom de evenaar. Enkele soorten groeien ook in de gematigde streken, zoals de kalmoes en de aronskelk.

Kenmerkend voor de familie is de bloeiwijze, die bestaat uit een kolf met daarop een- of tweeslachtige bloempjes en een schutblad, dat onder de kolf zit (zoals bij Anthurium, de flamingoplant) of er omheen zit (zoal bij de Arum, de aronskelk)

Klik op de thumbnail als je de grote foto's (35 Kb) wilt zien

Links: De bloeiwijze van de gatenplant

(foto : Paul van Heddeghem)

De gatenplant en de verwante Philodendron's zijn planten uit het regenwoud, die langs de bomen omhoog groeien. Zij hebben twee soorten wortels. De wortels aan de onderkant van de plant verankeren de plant in de grond en zijn verantwoordelijk voor de opname van water en voedingzouten. Aan de stengels groeien daarnaast luchtwortels, waarmee ze zich vasthouden aan de bomen, waar ze tegen op klimmen. Deze luchtwortels worden niet gebruikt om sappen aan de boom te onttrekken. Ze dienen alleen als steun. Dergelijke planten, die bomen als een ondergrond gebruiken, noemt men epifyten.

Bij de gatenplant zijn de jonge bladeren gaaf. Oudere bladeren ontwikkelen gaten of spleten. De mate van "gatenvorming" is afhankelijk van het aanwezige licht. Hoe meer zonlicht op de plant valt, des te meer gaten hij vormt.

De bloeiwijze van de gatenplant heeft een crèmekleurig schutblad. In uw huiskamer zult u niet zo vaak bloeiwijzen in uw gatenplant aantreffen, omdat de luchtvochtigheid in de meeste huizen daarvoor te laag is. De afzonderlijke bloempjes op de bloeikolf ontwikkelen zich tot bessen. De bloeikolf met de vele bessen groeit na de vruchtvorming uit tot een multivrucht, die eetbaar is. Deze vruchten ruiken aromatisch en worden gebruikt voor de bereiding van verfrissende drankjes. Het vruchtvlees smaakt als het gekoeld gegeten wordt naar ananas. De gatenplant heeft vanwege deze smaakvolle vruchten de soortaanduiding deliciosa gekregen.

De gatenplant zult u waarschijnlijk als kamerplant kennen. In de hortus groeien enkele exemplaren in de Palmenkas langs de muren omhoog. De mooiste plant is die bij het aquarium, die tot aan het dak reikt.

Verzorging

Heeft u vragen over de verzorging van deze plant? Die kunt u stellen op mijn forum over de verzorging van planten. Misschien weet iemand het antwoord of staat er reeds een antwoord voor u.


Deze pagina is het laatst aangevuld op maandag 23 augustus 2004.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: