Flora van Europa op Internet

Dit artikel verscheen in de Plantage Hortus van maart 1997

door Fred Triep

Dit artikel werd gepubliceerd in maart 1997. In december 2005 kreeg ik van de dochter van Aart Voskuil een e- mail, dat hij al in 1998 overleden is. Een fantastisch project is daardoor (tijdelijk?) stil komen te staan. 
De website van Aart wordt door zijn zoon "in de lucht" gehouden, maar de website is sinds 1998 niet meer vernieuwd. U kunt zijn website dus nog steeds bekijken. Zijn zoon wil de site in de toekomst uitbreiden. In hoeverre dit gaat gebeuren, zal de tijd leren.

Sinds twee jaren wordt er door een plantenliefhebber gewerkt aan een digitale Flora van Europa. Bij de provider Knoware heeft Aart Voswinkel een fotografisch herbarium opgezet van planten, die hij in Europa gefotografeerd heeft. Hij is begonnen met 350 foto's van planten uit Zuid-Europa.

Aart is een gepensioneerd psycholoog en oud NJN-er en is altijd actief gebleven als "plantjesman". De laatste jaren gaat hij regelmatig gedurende enkele maanden met zijn busje op stap om op planten te jagen en ze te fotograferen. Voor het botaniseren maakt hij gebruik van een stereomicroscoop, 2 handboeken van Oleg Polunin ("Flowers of Europe" en "Flowers of South-West Europe"), De "Exkursionflora von Deutschland" van W. Rothmaler en het 5 delige standaardwerk "Flora Europea".

Aart wil graag met andere amateurs (en professionals) zijn database van planten uitbouwen. Als er belangstelling voor is, wil hij in de toekomst misschien ook een CD-ROM met de foto's gaan produceren. Zijn versie 3.0.0 van de Flora van Europa bevat nu 660 foto's van bloemen, behorende tot 284 soorten (van 179 geslachten uit 63 families). Iedereen kan aan zijn herbarium foto's toevoegen. Het toesturen van foto's van bloemen voor zijn fotoherbarium of plaatjes via het internet (in GIF of JPEG formaat) zou hij zeer waarderen. Hij stelt bij de opname van foto's in zijn fotoherbarium echter eisen aan de kwaliteit van de foto's en de bijbehorende gegevens (gebruik van officiŽle botanische namen, zoveel mogelijk de gegevens in het Engels en een correcte diagnose (classificatie) van de soort. Natuurlijk wordt de maker van de foto in zijn herbarium vermeld.

Het fotografisch herbarium op het World Wide Web is inmiddels door veel plantenliefhebbers opgemerkt. Ook de digitale uitgave van de Los Angeles Times (de Times Pick) van 22 oktober 1996 besteedde aandacht aan deze flora van Europa naast andere botanisch "hoogtepunten", zoals de Royal Botanic Gardens of Kew, the New York Botanical Garden en het Wildflower Research Center in Austin (Texas).

Hieronder volgen de links naar de nieuwste versie van de flora en van de betreffende Times Pick (van Los Angeles Times) :Deze pagina is het laatst aangepast op dinsdag 16 mei 2006.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: