Coco de Mer, vruchten als vrouwenbillen

Een ingekorte versie van dit artikel verscheen eerder in de Hortuskrant van december 2011

door Fred Triep  

In het tropische gedeelte van de Drieklimatenkas groeit de coco de mer.
Een gigant van een plant.

De coco de mer (Lodoicea maldivica) is een palmensoort van de Seychellen. Hij komt daar alleen voor op de eilanden Praslin en Curieuse. De soortaanduiding maldivica zou de argeloze lezer doen vermoeden, dat hij op de Maldiven groeit. Maar deze plant kreeg de naam omdat de grote vruchten daar aanspoelden. Later bleek, dat ze op de Seychellen groeien.

Grote familie

De coco de mer is de enige soort van het geslacht Lodoicea. Dit geslacht is een van de 183 geslachten in de palmenfamilie (Arecaceae). Tot deze familie behoren ongeveer 2400 soorten. Een kenmerk van palmen is de aanwezigheid van een onvertakte stam met aan de top groenblijvende bladeren. Ze hebben geen diktegroei en hout lijkt dan ook niet op het hout van normale bomen. De grote bladeren zijn vaak waaiervormig, enkel veervormig of dubbelveervormig onderverdeeld in kleinere blaadjes. Een bijzondere eigenschap van palmen is de ontwikkeling van de bladeren. Dat ontvouwt zich pas volledig nadat het blad uit zijn knop komt.

Dubbele kokosnoot

De Engelstalige naam van de coco de mer is “double coconut”. De vruchten van deze palm ziet er uit als twee kokosnoten aan elkaar. Ze deden de zeelieden in het verleden ook denken aan de twee billen van vrouwen, als ze de vruchten op zee zagen drijven. De coco de mer heeft de grootste zaden van alle zaadplanten en de grootste bladeren van alle palmen. De zaden kunnen tot dertig kg zwaar worden en de bladeren tot 4,5 meter breed en zeven tot tien meter lang worden. De bladeren zijn waaiervormig. Deze palmensoort is tweehuizig, de mannelijke en de vrouwelijk bloemen zitten op verschillende planten. De vruchten hebben zes tot zeven jaar nodig om te rijpen en zij ontkiemen pas na twee jaar.

'Doodlopende' groei

De coco de mer wordt bedreigd. De vruchten worden niet door dieren meegenomen en die bewegen alleen maar naar beneden. Daardoor bewegen de populaties in de loop der eeuwen ook naar beneden en “lopen daar dood” op de zee. Er was ook handel in de noten, maar die is nu gereguleerd.

Palmen zijn voor de mens van groot belang, zij leveren producten zoals kokosnoten, dadels, betelnoot en palmolie. In zelfvoorzienende economieën in de tropen zijn palmen de belangrijkste leverancier van vezels en vetten. De coco de mer wordt voornamelijk gekweekt voor zijn sierwaarde. De vruchten werden gebruikt in de Ayurvedische en de Chinese geneeskunde.

Literatuur

Palmweb
www.palmweb.org

EOL: Lodoicea maldivica- Encyclopedie of Life
www.eol.org/pages/1140238/details

Coco de Mer/ Wikipedia, the free encyclopedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Coco_de_Mer

Rolf Roos (ed)
Planten in de hoofdrol- Biodiversiteit uit de hele wereld in het hart van Amsterdam
Hortus Botanicus Amsterdam, 2010

 

Deze pagina is nieuw aangemaakt op zondag 11 december 2011.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep