Anthurium

Dit artikel verscheen in de Hortuskrant van maart 2007

door Fred Triep  

Anthuriums zijn planten uit de regenwouden van tropisch Amerika, waar ze voorkomen van noord Mexico tot zuid Brazilië en noord Argentinië. Zij groeien zowel op de grond (terrestrisch) als op bomen (epifytisch) of op stenen (epilytisch). In de Hortus groeien ze op speciale epifytenpalen, die het komende voorjaar worden vervangen. Daarom wil ik in het kader van het thema 'werk in uitvoering' nu aandacht schenken aan dit geslacht.  

Tot het geslacht Anthurium behoren ongeveer 600 tot 1000 verschillende soorten. Het geslacht behoort tot de Aronskelkfamilie (Araceae). Het is ook het grootste geslacht in de Araceae. Tot een tiental jaren geleden was het gemakkelijk om de eigenschappen van deze familie te beschrijven: de planten hebben kleine bloempjes, die op een vlezige bloemkolf zitten (spadix). De spadix is omgeven door een schutblad, die de spatha wordt genoemd. Deze eigenschappen vinden we bij de in Nederland voorkomende aronskelk (Arum), maar ook bij Anthurium, Monstera (gatenplant) en Philodendron,

Uitbreiding door DNA onderzoek

Door het DNA onderzoek aan planten heeft men de familie Araceae moeten uitbreiden. Alle vertegenwoordigers van de eendekroosfamilie, maar ook de watersla (Pistia stratioides) blijken verwant te zijn aan de “oude” Araceae. De huidige familie Araceae omvat daarom nu ook deze planten, die op het eerste gezicht helemaal niet op Anthurium of aronskelken lijken. Maar bij Pistia en Lemna (eendekroos) is dezelfde bouw van de bloeiwijze te herkenen, alleen is het aantal bloempjes op de bloeikolf gereduceerd van vele honderden tot slechts enkele.

Epifyten

De planten uit het geslacht Anthurium zijn meestal epifyten met weinig wortels. De planten hebben grote bladeren, van 20 tot 40 cm lang, met stevige bladstelen. De bladeren komen dicht bij de grond uit de stengel. Sommige Anthurium soorten worden niet voor de bloemen gekweekt, maar juist vanwege de decoratieve bladeren. Bijvoorbeeld de A. clarinervium, die donkergroene bladeren heeft met zilverwitte nerven. Deze plant komt uit Chiapas, de grensstreek van Mexico met Guatemala.

Kamerplanten en snijbloemen

Bij plantenliefhebbers in Nederland zijn twee soorten bekend, de lakanthurium (A. andreanum) uit Colombia en Ecuador en de flamingoplant (A. scherzerianum), die voorkomt van het Amazonegebied tot in Guatemala. De flamingoplant wordt als kamerplant verkocht, terwijl de lakanthurium als snijbloem in boeketten wordt verwerkt. De lakanthurium kan ook in de tuin worden gekweekt, maar hij is niet winterhard. Van beide soorten zijn in de loop der tijd verschillende variëteiten en hybriden (bijvoorbeeld tussen A. scherzerianum en A. williamsii) gekweekt.

Bij de bovengenoemde soorten is de spatha fel rood, maar er zijn ook soorten waar dit schutblad groen, paars, oranje of wit is. De spadix van A. andreanum en A. scherzerianum zijn geel tot oranjerood.
Klik op de thumbnails als je de grote foto's (respectievelijk 88 Kb en 64 Kb ) wilt zien.

Links: De lakanthurium (Anthurium andreanum), een van de kamerplanten in mijn huis
Rechts: De bloeiwijze (spadix en spatha) van Anthurium andreanum


Foto's: Fred Triep

Bestuiving

De kleine bloempjes worden door verschillende insecten bestoven. De stempel van de stamper is eerder ontvankelijk voor bestuiving dan de meeldraden hun stuifmeel afgeven. Daardoor wordt zelfbestuiving voorkomen. De plantenverzorger kan gemakkelijk zien of de stampers klaar zijn om bestoven te worden: de stempel scheidt een druppel vloeistof af. De bloempjes geven een grote variatie aan verschillende geurstoffen af om bestuivers aan te trekken, ieder geurstof voor een specifieke bestuiver (mieren, vliegen of bijen). In Colombia is ontdekt, dat kolibries bloemen van A. sanguineum bestuiven.
Na bestuiving groeien de vruchtbeginsels van de bloempjes uit tot bessen, die één, twee of meer zaden bevatten.

Hortus

n de Hortus groeien enkele Anthurium soorten in de Tropische kas. In deze kas staat direct bij binnenkomst aan de rechterkant een exemplaar van Anthurium schlechtendalii
Klik op de thumbnails als je de grote foto's (177 Kb en 72 Kb) wilt zien.

Links: Anthurium schlechtendalii staat in het Tropische deel van de Drie Klimatenkas van de Hortus
Foto: Yolente Verbeek
Rechts:
De bloeiwijze (spadix en spatha) van Anthurium schlechtendalii
Foto: Fred Triep

Daarnaast zijn er in de Tropische Kas ook diverse andere epifytische Araceae te vinden. Een bijzonder groot en oud exemplaar van Philodendron groeit in de Palmenkas.

Verzorging

De verschillende soorten van het geslacht Anthurium komen uit een grote variatie aan habitats. De meeste soorten wensen een hoge luchtvochtigheid, omdat ze vaak uit tropische regenwouden komen. Er zijn grote verschillen in de gewenste temperatuur, omdat ze in de natuur vanaf zeeniveau tot grote hoogten kunnen voorkomen. Daarnaast houden Anthurium- planten van veel licht, maar niet van felle zon. In de zomer moet de potgrond vochtig blijven. Als u de plant in de winterperiode koeler zet en hoogstens één keer per week water geeft, dan gaat hij na die periode bloeien.

Heeft u vragen over de verzorging van deze planten? Die kunt u stellen op mijn forum over de verzorging van planten. Misschien weet iemand het antwoord of staat er reeds een antwoord voor u.

Literatuur

The Anthurium Primer
edited by Neil Carroll
http://www.aroid.org/TAP/index.html

Jens G. Rohwer
Tropische planten- met inbegrip van bomen, struiken en voedselgewassen
Trion Natuur

Anthurium- Wikipedia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Anthurium

Possible pollination by hummingbirds in Anthurium sanguineum
http://www.springerlink.com/content/w72l0765801ku58q/

Groenrijk || Tuintips || Binnenrijk || Een Anthurium weer in bloei krijgen
http://www.groenrijk.nl/Tipsdetails/56/Een_Anthurium_weer_in_bloei_krijgen.htmlDeze pagina is het laatst aangevuld op vrijdag 21 september 2007.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep